Temadag om Alternativ og supplerende kommunikation og voksne med erhvervede hjerneskader.

Torsdag den 23. november 2017 i Aalborg

Kom og hør spændende oplæg om tiltag til støtte for kommunikation for personer med erhvervede hjerneskade.

 

Tid: Torsdag den 23.11.17

Sted: Institut for Syn og Hørelse, Sofiendalsvej 91, Aalborg SV

Pris: 550 kr.

Max antal 40 personer.

Tilmelding til Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen. . Husk ved tilmeldingen at oplyse EAN nummer. Tilmeldingsfrist 1. november.

Program

8.30 – Morgenkaffe og registrering.

9.00- Velkommen.

Oplæg ved Anna Voss fra Teknologi i Praksis: High og low tech til kommunikation.

10.30 - 11 Pause.

11.00 - 12.30 Oplæg ved Kim Sørensen og Helle Kousgaard fra Specialskolen for voksne i Nørresundby: Kognitiv stimulation til personer med demens.

12.30 - 13.15 frokost

13.15 - 14.45. Ulla Setterberg og Emmy Kjelmann fra Neurocenter Østerskoven Hobro: Kontakt og kommunikation med mennesker med erhvervede hjerneskade.

14.45 - 15.00 kaffe.

15.00 - 15.30 Film om brug af Talking Mats og afrunding.

Temaer

High og Low tech til kommunikation

Anna Voss - ergoterapeut og ASK-konsulent fra Teknologi i Praksis giver via praksis-eksempler bud på funktionelle kommunikationsløsninger og brug af tablet og apps til mennesker med erhvervet hjerneskade.

Hun vil i øvrigt komme ind på projektet: "Tryghed i din kommunikation"

Kognitiv stimulation til personer med demens

Psykomotorisk terapeut Helle Kousgaard og Speciallærer Soc.d Kim Sørensen VUK- Voksenskolen for undervisning og kommunikation Aalborg

VUK-Aalborg har siden 2001 tilbudt kognitiv stimulation til personer med demens. Ofte medfører demenssygdomme sprogmæssige vanskeligheder, hvorfor vi sidste år oprettede et hold med fokus rettet mod understøttelse af den dementes kommunikative muligheder. I undervisningen bruges forskellige spil, der animerer til at tale, ligesom vi udarbejder en personlig kommunikationsbog til støtte for det svindende sprog.

Kontakt og kommunikation med personer med erhvervede hjerneskade

"Musikterapi og ASK"

Musikterapi er en tilgang og en metode til at etablere en fælles opmærksomhed, en kontakt og et samspil med mennesker med erhvervet hjerneskade, som f.eks. har mistet den verbale tale. Musikterapi benytter musikken og samspillets kapacitet til at facilitere kommunikation, social interaktion, udtryk af følelser og neurale forbindelser.
For mennesker med svære hjerneskader, er det ofte netop i sådan en kontakt og samspil, man kan kommunikere.
I arbejdet med alternativ og supplerende kommunikation (ASK) er vi optaget af, at finde strategier, tilgange og redskaber, der kan understøtte et menneskes mulighed for at udtrykke sig i overensstemmelse med egne intentioner. Mennesker med svære hjerneskader er ofte afhængige af samtalepartnerens evne til at tolke, guide til udtryksmuligheder og til at navigere i et kommunikationssystem.

Hvordan kan vi kombinere musikterapi og ASK, så det understøtter etablering af kommunikationsmuligheder?

Musikterapeut Ulla Johanna Setterberg og ASK-konsulent Emmy Kjelmann vil med eksempler fra praksis fortælle om hvordan man kan opnå en kommunikationsmulighed for mennesker med erhvervet hjerneskade, som har mistet den verbale tale."